Maria Mikulić Štimac Biografija

Pijanistica MARIA MIKULIĆ ŠTIMAC diplomirala je na petrogradskom Konzervatoriju Rimski Korsakov gdje je studirala u klasama prof. J. Murine i prof. P. Jegorova te se na istom konzervatorju i usavršavala u klasi prof. V. Višnjevskog.  Naslov magistre umjetnosti potvrdila je na Hochschule für Musik u Grazu (klasa prof. A. Satza) i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Završila doktorski studij humanističkih znanosti na Sveučilištu u Splitu, Filozofski fakultet, s doktorskim radom pod naslovom Klavirska glazba i komorno instrumentalna glazba s klavirom Antuna Dobronića.

Kao samostalna umjetnica, nastupala je diljem Hrvatske i u inozemstvu (Rusija, Mađarska, Njemačka, Italija, Austrija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Japan), solistički i u komornom sastavu. Nastupala je na domaćim i međunarodnim festivalima: Osorske glazbene večeri, Rovinjski ljetni festival, Porečke ljetne priredbe, Glazbene večeri u Svetom Donatu u Zadru, Rapske glazbene večeri, Međunarodni festival klasične glazbe Novi Vinodolski, Večeri A. Dobronića u Jelsi, Dani hrvatske kulture u Rimu, Međunarodni festival Sarajevska zima, Festival komorne glazbe u Bergamu. U više navrata snimala je za Hrvatsku radio-televiziju.

U dugogodišnjoj suradnji s japanskim violistom Masatoshijem Hiranom ostvarila je niz koncerata u Hrvatskoj i u Japanu, a rezultat te suradnje tri su zajednička CD-a, od kojih jedan s djelima hrvatskih autora.  Na njemu je i Uspavanka Miroslava Miletića posvećena Njihovim Carskim Visočanstvima, tada prijestolonasljedniku Japana (danas car) princu Naruhitu i princezi Masako povodom rođenja kćeri Aiko.

U suradnji s violinistom Tarasom Pechenyjem, uz potporu Ministarstva kulture i grada Osijeka ostvarila je CD s djelima hrvatskog violinista Franje Krežme.

Prvi samostalni CD, s djelima Schumanna, Pejačević i Ravela, izdala je 2001. (Dinaton 004), a sljedeći 2012., s djelima Brahmsa, Josipovića i Schumanna (Aquarius records 434-12). (Skladba I. Josipovića bila je nominirana za nagradu  Porin).

U dva navrata nastupila je u okviru Dana hrvatske kulture u Rimu. Nastupila je u okviru koncerata posvećenih 100. godišnjici rođenja hrvatske pijanistice Melite Lorković.

U tijeku svog umjetničkog djelovanja kao samostalna umjetnica, deset je godina predavala klavir obligatni na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Godine 2011. u svojstvu umjetničke ravnateljice organizirala je i pokrenula Međunarodni festival klasične glazbe Art Novi u Novom Vinodolskom. Iste godine u suradnji s pijanisticom Slađanom Buklijaš pokreće Pijanističke umjetničke radionice u Zagrebu, polaznici kojih su ostvarili brojne nagrade na međunarodnim i domaćim pijanističkim natjecanjima. Također s pijanisticom Slađanom Buklijaš osniva i klavirski duo.

Stručna usavršavanja prošla je na brojnim seminarima, među kojima A. Valdme, M. Kandelaki, K. Boginoa, G. Gruzmana i drugih.

Djeluje kao prof. klavira na glazbenoj školi A. Štrige u Križevcima u zvanju mentora. 

Maria Mikulić Štimac

pijanistica